Tokaj to niewielkie miasteczko powiatowe w północno-wschodnich Węgrzech, stolica słynnego na cały świat regionu winiarskiego. Położone jest u podnóża wulkanicznej góry Tokaj (515 m.n.p.m), nad Cisą, lewobrzeżnym dopływem Dunaju, rzeką niewiele krótszą od Wisły. Corocznie obchodzi się tu Festiwal Wina Tokajskiego wiosną i Tokajskie święto Winobrania jesienią.
|
Węgrzy z dumą wspominają okres świetności swojego państwa. |
Miasteczko słynie z funkcjonujących od kilkuset lat piwnic, w których dojrzewa lokalne wino. W jednej z nich według podań w 1526 roku został wybrany król Jan Zapolya.
O smaku tokajskich win decydować ma ciepły, ale łagodny klimat, żyzne wulkaniczne gleby oraz unikatowy skład pleśni w piwnicach winnych.
|
tokajska pleśń |
Sama okolica jest pięknym z przyrodniczego punktu widzenia regionem, który warto popodziwiać między kolejnymi seriami degustacji.
|
Plantacja winorośli |
|
tokajska jaszczurka |
|
tokajski robal |
Sam festiwal przebiega w kameralnej atmosferze. Nie przybywają na niego nieprzebrane tłumy turystów, choć jest ich na tyle dużo, by impreza odnosiła sukces. Można się tu natknąć na wielu Polaków. Warto pochodzić po winiarniach lokalnych rzemieślników i posłuchać, co mają do powiedzenia na temat swoich produktów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz